Yeditepe Üniversitesi Laboratuvarlarına Yeni Kalite Belgesi: İlaç ve Kozmetikte Dışa Bağımlılık Azaltılacak
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi İlaç, Kozmetik ve Tıbbi Cihaz Ar-Ge ve Analiz Laboratuvarı Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildi. İlaç, tıbbi cihaz ve kozmetik alanında üretilen ürünler için Türkiye’de yapılan testlerin uluslararası geçerliliğini sağlayacak olan akreditasyon, dışa bağımlılığın önüne geçecek.
Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İlaç, Kozmetik ve Tıbbi Cihazlar Ar-Ge Laboratuvar Sorumlusu ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, üniversitenin laboratuvarının aldığı akreditasyon hakkında bilgi verdi.
“Uluslararası Kabul İçin Deney Yapan Kuruluşun Akredite Olması Gerekir”
Tıp, tıbbi cihaz ve kozmetik alanında üretilen her yeni eserin insanlara sunulmadan önce aslına uygun olduğunun kanıtlanması ve bunun için de testlerde doğal kalması gerektiğini hatırlatan Dr. Ahmet Aydın, “Akreditasyon olmadan deneyler yapılabilir ama bir ürünün uluslararası kabulünü sağlamak istiyorsanız o testleri-testleri yapan laboratuvarın akredite olması gerekir” dedi.
Akredite laboratuvarda in vitro ve in vivo biyouyumluluk testleri, genotoksisite testleri, in vitro tahriş testleri, tıbbi cihaz uyumluluk testleri ve güvenlik değerlendirmelerinin yapıldığını belirten Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Şu anda bu testleri yapıyoruz. laboratuvarlarımızda. Akreditasyon, bu testlerin kesin olarak doğru, güvenilir ve yüksek kalitede olduğunun bir göstergesidir.
“Gereksiz Deney Hayvanı Kullanımının Önüne Geçiyoruz”
İn vitro testler hakkında bilgi veren Prof. Ancak günümüzde deri, geliştirilmiş bir prosedürle insanlardan alınan deri hücrelerinden laboratuvar ortamında üretilmektedir. Bir kozmetik ürünü veya başka bir çalışmayı bu laboratuvar ortamlarında cilde uygulayarak ciltte tahrişe neden olup olmadığını test edebiliyoruz. Bu deneyleri tamamen akredite ve uluslararası kabul görmüş bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu sayede gereksiz deney hayvanı kullanımının önüne geçmiş oluyoruz. Bu test formülü ABD’de geliştirilmiştir. Bu test Türkiye’de ilk kez 2011 yılında üniversitemizde gerçekleştirilmiştir” dedi.
“Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Çok Önemli Bir Adım Attık”
Akreditasyonun Türkiye için değerine değinen Prof. Dr. Ahmet Aydın şunları söyledi:
“Sanayicilerimiz üretiyorsa bu işlerin ülkemizde denenmesi gerektiği düşüncesiyle yola çıktık ve ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak için en değerli adımlardan birini atmış olduk. Uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilen bir sonuca ulaşmak için bu laboratuvarları oluşturduk ve akreditasyon aldık. Türkiye’de girişimci bir sanayici, uluslararası arenada kabul görmüş bir laboratuvarda çalışmasını test ettirmek istediğinde, yurt dışına göndermek zorunda kalmayacak.”
“Ülkemizde üretilenler burada test edilip ruhsatlandırılacak”
Bu durumun ekonomik açıdan Türkiye’ye değerli katkılar sağlayacağını belirten Prof. Dr. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’deki bir üreticinin yurtdışındaki bir analiz laboratuvarından hizmet alması inanılmaz bir kaynak kaybına neden oluyor. Üniversitemiz laboratuvarlarından alınan bu akreditasyon ile ülkemizde üretilen bir ürün ülkemizde denenecek, burada ruhsatlandırılacak ve uluslararası arenada kabul görecek. Bu testlerin Türkiye’de yapılmasıyla yurt dışına giden sermayenin yurt içinde kalması sağlanacaktır.”
“Hizmet İhracatı Yapıyoruz”
Yurt dışına da hizmet verdiklerini ifade eden Prof.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı