Sağlık

İlkbaharda fiziksel aktivitelerle fazla kilolarınızdan kurtulun

Baharın gelmesiyle birlikte birçok kişi kış mevsiminde aldığı kiloları vermek için diyet dönemine girdi. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, sadece bahar mevsiminde değil, dört mevsimde de sağlıklı beslenmek ve sporu bir yaşam biçimi olarak benimsemek gerektiğini hatırlatarak, “Kış mevsiminde daha çok hareketsiz vakit geçiriliyor. evde ve yüksek kalorili atıştırmalıklar tüketilebilir. Bu kilo alımına neden olur. İlkbahar ve yaz döneminde fiziksel aktivitelerin artması kilo vermeyi destekler.

Sağlıklı bir yaşam için günde en az 2 litre su içmenin çok değerli olduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Serinlemek için asitli ve şekerli içecekler arasına mesafe konulmalı. Şekersiz limonatalar, kompostolar, sade veya taze meyve suları ve doğal tatlandırılmış maden suları, taze sıkılmış meyve veya sebze suları ve ayran sağlıklı alternatifler olarak tercih edilebilir. Ağır yağlı, kremalı, çok soslu, kızartılmış, şekerli veya aşırı tuzlu, sucuk gibi işlenmiş etlerden, hazır yiyeceklerden, hamur işlerinden uzak durmalısınız.

İlgili Makaleler

 

Sebze ve meyveler posalı tüketilmelidir.

Sıcak havalarda terleme nedeniyle vücuttaki su kaybının daha fazla olduğunu belirten Tuba Örnek, “Sebze ve meyveler su ve su içeriği yüksek besinlerdir. Kavun ve karpuz gibi meyvelerin serinletici olmasının yanı sıra kiraz, erik, çilek ve üzüm gibi meyvelerin su içeriği ve vitamin-mineral değerleri yüksektir. Ancak bu meyvelerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Günlük ihtiyacımız ortalama 2-3 porsiyondur. 1 porsiyon kavun-karpuz; orta boyun 3 parmak kalınlığında 1 dilimdir. 1 porsiyon taneli meyve 1 küçük kase doludur. Sebze ve meyveleri suyunu sıkmak yerine posasıyla tüketmenin daha faydalı olduğunu vurgulayan Örnek, “Dondurma yazın vazgeçilmezlerinden biri. Basitçe günde 1-2 top aşılmamalıdır. Zayıflama diyeti uygulayanlar dondurmayı daha az tüketmelidir.

 

Beyaz unla yapılan gıdalardan kaçının

Yağ yakmanın en etkili yolunun dengeli, yeterli, sağlıklı ve lifli beslenmek, bol su içmek ve spor yapmak olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Basit şeker ve beyaz undan yapılan hamur işleri Kolay acıktıran, hayatımızdan çıkarmalıyız. Bunun yerine sizi tok tutan ve yağ yakmanıza yardımcı olan besinler tercih edilmelidir. Kalsiyum, protein ve probiyotikler, lahana, brokoli, kabak ve lif açısından zengin diğer sebzeler, protein kaynakları olan et, tavuk, hindi, balık ve yumurta içerdiklerinden yoğurt veya kefir olabilir.

  

Yeşil çay ödemi hafifletir

Yeşil çayın da güçlü bir antioksidan, metabolizma hızlandırıcı ve ödem temizleyici etkisinin olduğunu belirten Tuba Örnek, “1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip yemekten önce içebilirsiniz. Ayrıca doktora danışılırsa greyfurt yemeklerden yarım saat önce tüketilebilir. Ayrıca ceviz, fındık, badem ve tam tahıllar da porsiyon kontrolünü doğru yapmak için tokluk etkisi gösterir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu