Haber

İBB ekipleri talep üzerine binaların ücretsiz “hızlı taramasını” yapıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, talepte bulunan vatandaşların yaşadığı binaların depreme dayanıklı olup olmadığını ücretsiz olarak tarıyor.

Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi Aydınlar Sokak’ta bulunan Gül Apartmanı’nda oturan vatandaşların başvurusu üzerine binaya gelen İBB ekipleri, “hızlı yapı taraması” yaptı.

Görüntülemenin ardından gazetecilere açıklama yapan İBB Deprem Risk İdaresi ve Kentsel Uyum Daire Başkanı Hasret Tut, 6 katlı ve 12 daireli apartmanda “hızlı bina taraması” yaptıklarını söyledi.

Hızlı tarama sistemi ile yapı denetiminin 3 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirten Tut, “Bu dönemde 107 bin binayı ziyaret ederek inceleme izni istedik ancak şu ana kadar 29 bin bina bize izin verdi. Bugün itibariyle toplam 76 bin başvuru aldık hepsini cevaplayacağız.” dedi.

Tut, sarsıntıların ardından vatandaşlarda hassasiyet oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bu başvuruları başvuru sırasına göre değerlendirip tüm binaları inceleyeceğiz. Ancak 10 katın üzerindeki binalarda bu yöntem uygulanamaz, bu çalışma kapsamında değerlendirilemez, 2000’den sonraki yapılar uygulanamaz. Bu noktada , çok fazla başvuru aldık.Bu hafta prestijli bu başvuruları da değerlendireceğiz.Başvurular yapılabilir.Ancak bildiğiniz gibi 2000 öncesi yapılar kırılgan yapı stoğumuzu oluşturuyor.Öncelikle bu başvuruları değerlendireceğiz. …Kiracılardan da yoğun talepler geldi.Buna göre sistemimizi güncelledik.Kiracılardan da başvurular alacağız.”

“Kira yardımından hem mal sahibi hem de kiracılar yararlanabilecek”

Tut, kentte 318 binanın hızlı bir şekilde taranması sonucunda sarsıntı yükünü taşıyabilecek kapasitede olmayan ve durduğu yerde yıkılma ihtimali olan binaların bulunduğunun tespit edildiğini söyledi. ve kiracıların kira esasına göre faydalanabilecekleri.

Mevcut hızlı bina tarama formülünün, 6500 sayılı yasa kapsamında riskli yapı ilan edilmeden önceki aşama olduğuna dikkat çeken Dr. 6306, Tut, binanın risk kümesinde olması durumunda bu bilgiyi vereceklerini söyledi.

Testin doğruluğu ile ilgili soruya da yanıt veren Tut, testin İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen bilimsel bir prosedür olduğunu ve dünyadaki birçok ülkenin benzer uygulamalar yaptığını kaydetti.

Tut, inceleme sonuçlarına göre binanın yenilenmesi için İBB iştiraki KİPTAŞ üzerinden gerekli başvuruların yapılabileceğini bildirdi.

“Riskliyse güçlendirilmesi veya yenilenmesi gerekiyor”

İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürü Rahmi Hızır, İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte çalıştıkları “Hera 2019” sistemi ile binada hızlı tarama işlemini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Binanın verilerini topladıklarını anlatan Hızır, şöyle devam etti:

“Önce binadaki sıvayı çıkardık. X-ray cihazımızla demirlerin sayısını ve yerlerini belirledik. Ardından sıyırma dediğimiz işlemle kesilen betonu demire kadar alıp, kalitesi ve korozyonunu ölçtük. içindeki demir.Sonra Schmidt çekici ile betonun sertliğini ölçtük.Ardından genel statik röle çiziyorlar,binanın projesini.Bu binadan topladığımız tüm bilgileri zemin ile birlikte ofisimizde analiz edeceğiz. binanın değerlerini ve deprem güvenliğini belirler.Burada A,B,C,D ve E olmak üzere 5 sınıf vardır.D ve E sınıfı yüksek riskli binalardır.Yeterince kapsamlı bir 2007 sayılı kanunun incelenmesini tavsiye ederiz.

“Deprem risk raporuna göre biz de önlemimizi alacağız”

Bina sakinlerinden Aykut İrevul, kentin sahil kesiminde yaşayan herkesin tedirgin olduğunu ve herkesin güvenli yerlere gitmek istediğini belirtti.

Bakırköy’de oturduğunu ve binalarının yaklaşık 40 yıllık olduğunu belirten İrevül, 3 gün önce İBB’ye başvurduğunu belirterek, “Hızlı döndüler sağ olsunlar. Burada inceleme yapıyorlar. Ona göre işlemlerimizi yapacağız. deprem risk raporu için herkese tavsiye ederim.” sözlerini kullandı.

İrevul, binanın riskli çıkması halinde daha dindar bir yerde ev kiralayacağını, uygun fiyata ev bulamazsa şehir dışına taşınabileceğini belirtti.

azdavayajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu