Ekonomi

Doktoradan Emekli Olan Kadın Zeytin Üretimine Başladı

Hatice Yüksel, İzmir’in Foça ilçesinde kendi isteğiyle hekimlikten emekli oldu ve zeytin yetiştiriciliğine başladı. Kamyon şoförlüğü yapan, zeytin ağaçlarıyla ilgilenen ve doktor eşiyle birlikte kendini üretime veren Hatice Yüksel, “28 yıllık meslek hayatımın ardından emekli oldum. Tarımla ilgili hedeflerimi gerçekleştirmek için erken emekli oldum. Zeytinlerimizi organik olarak üretiyoruz. “

İzmir’in Foça ilçesinde zeytin hasadı başlarken büyük emeklerle toplanan zeytinler tesislerdeki makineler yardımıyla presleniyor. Makinelerde yıkanıp çekirdeklerinden ayrılarak yağa sıkılan zeytinler, bir yıllık emeğin karşılığında üreticiyi sevindiriyor.

Hatice Yüksel doktorluktan ayrıldı

Öte yandan şehrin en önemli zeytin üreticilerinden biri de Hatice Yüksel (55). Yüksel, 28 yıllık işinden ayrılarak kendi isteğiyle emekli oldu ve babasının mesleği olan çiftçiliğe geri döndü. Kendini tamamen üretime adayan Hatice Yüksel’in en büyük destekçisi de kendisi gibi doktor olan eşi Alper Yüksel (60) oldu.

Kamyonet sürücüsü olan ve zeytin ağaçlarıyla yakından ilgilenen Hatice Yüksel’in durumundan memnun olduğu gözlenirken, emekli doktorun şu sıralar bahçesindeki ağaçların hasadını yaptığı görülüyor.

“Tarımdaki hedeflerime ulaşmak için erken emekli oldum”

Çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu belirten Hatice Yüksel, “Çiftçi bir ailenin çocuğuyum, ailem pamuk çiftçisidir. Yıllar sonra çiftçiliğe zeytin çiftçisi olarak geri döndüm. tıp fakültesi. 28 yıllık meslek hayatımın ardından emekli oldum. Tarımdaki hedeflerime ulaşmak için erken emekli oldum. Zeytinlerimizi organik üretiyoruz. Şu anda Foça ilçesinde organik sertifikalı tek üreticiyim. Organik sertifikalı üretimin yaygınlaştırılması gerekiyor. Organik sağlık demektir, zehir ve ilaç içermeyen üretim demektir, bunun yaygınlaştırılması gerekiyor.Zeytin yetiştiriciliğine başlamadan önce zemin patlatma dediğimiz bir sistem uyguladık.Toprak oluşturmamız gerekiyordu, arazi kayalıktı.Kayaları hazırladık. büyük paletli araçlarla kayaları kırarak zeytin ekimi yapıyoruz.Zeytinlerin köklerinin iyice yerleşmesini sağlamak için bu işlemi yaptık.15 yaşında ağaçlarımız var ve yavaş yavaş zeytinci olmaya başladık.Eşim ve Ben çiftçilikle uğraşıyorum, eşim de doktor. İkimiz de doktoruz. Teorik bilgi yükledik, şimdi pratiğe geçiyoruz. 4-5 yıldır iyi sonuçlar alıyoruz. Kooperatifler çok değerlidir, çiftçi ve kooperatiflerin birbirine destek olması gerekir. Zeytinlerimizi kooperatife getirip 23-25 ​​derece civarında soğuk sıkımımızı yapıyoruz. Erken topluyoruz. Anti-kanserojen dediğimiz fenolik bileşenler var ve antioksidanlar yeşil zeytinde daha fazla bulunuyor. Sağlık açısından daha pahalı olan zeytinleri elde edip, erken hasat ediyoruz. Bunlara dikkat etmek ve sağlıklı beslenmek herkesin hakkıdır” dedi.

“Bugün çiftçimiz 1 kilogram sofralık zeytini 100 ya da 110 liraya satıyor.”

Foça ilçesi Gerenköy sapağındaki zeytinyağı fabrikasının üretim müdürü Ziraat Mühendisi Hatip Altekin, bu yıl verim kaybı yaşandığını söyledi. Foça’da verimin diğer bölgelere göre daha yüksek olduğunu belirten ve zeytinyağı fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Altekin, “Foça’da yaklaşık 300 kişiye tarım danışmanlığı yapıyorum. Türkiye’de zeytinyağı fiyatlarında artış var. İspanya, İtalya ve Avrupa ülkeleri yani zeytinyağının önde gelen ülkeleri zeytinyağına ihtiyaç duyuyor.” olmuş. Bu durum ülkemiz insanının zeytinyağı tüketmemesine sebep olacak, bu da bizleri üzüyor. Bugün çiftçilerimiz 1 kilogram sofralık zeytini 100 ya da 110 liraya satıyor. Bu fiyatlardan mutlu ve memnun olmaya başlıyorlar. Geçen yıla göre zeytinde yüzde 60, 2023’te ise yüzde 40 verim elde edilecek. “Foça’da bu durum çok iyi. Diğer bölgelere baktığımızda, körfez bölgelerine baktığımızda Foça’nın verim yüzdesi yüksek.” Zeytin nerede üretiliyor” dedi. – İZMİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu