Ekonomi

Çelik yapı sistemi Türkiye’nin gündeminde olmalı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden birinin inşaat olduğunu belirterek, “Dünyada Endüstri 4.0’a yön veren üç ülke: Almanya, ABD ve Japonya önde gelen sektörler. Ipsos’un 2022 yılında yaptığı bir araştırmaya göre; Türkiye yüzde 77, insanların doğal afet beklentisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında orta sıralarda. Ancak ne toplum ne de devlet buna hazırlıklı. Japonya’da bu oran yüzde 85 ama Japonya hazır. Hepsini üretebilir. türlü malzeme” dedi.

“Yeni bir yol haritası belirlenmeli”

Türkiye’nin her 30 yılda bir büyük sarsıntılarla sarsıldığına işaret eden Eskinazi, “Ülkemizde can kaybı onbinleri geçerken, dünyada can kaybı çok az. İnşaat departmanında hatalar yapılıyor ve biz hata yapmaya devam ettikçe kayıplar artacak. Devletin milletiyle barışması imar affıyla değil, sağlam yapılarla sağlanır. Ülkemizdeki inşaat departmanı algısının tamamen değiştirilmesi ve acilen yeni bir yol haritasının ortaya konulması gerekmektedir. Bilim adamları ile birlikte hareket edilerek imar planı hazırlanmalıdır. Bu, Türkiye’nin ana hedeflerinden biri olmalıdır” dedi.

“Çelik yapı modeli yaygınlaştırılmalı”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Lider Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Lideri Yalçın Ertan, “’Deprem değil, yapı öldürür’ sözünün gerçeğiyle ne yazık ki yüzleşmek zorunda kaldık. Artık deprem sonrası çare üretmek yerine depreme dayanıklı yapılarımızı inşa etmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Güvenlik için, kırılgan olmayan esnek bir yapı, sağlamlık ve hafiflik, sarsıntıya karşı son derece güvenilir bir model olan çelik yapı modeli yapılarda yaygınlaştırılmalıdır. Çelik konstrüksiyon yapılar özellikle deprem bölgeleri için betonarme yapılara göre birçok avantaja sahiptir. Maalesef Türkiye’de çelik yapı sisteminin bilinirliği oldukça düşük. Çelik sistem kullanımı Avrupa ve Amerika’da yüzde 40 civarında iken Türkiye’de bu oran yüzde 1 civarında.

“Türkiye yeni binalarda çelik konstrüksiyona yönelmeli”

Çelik konstrüksiyon yapıların imalat ve montajının çok daha kısa sürede tamamlandığının altını çizen Yalçın Ertan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kısa inşaat süresi; Yapının bir an önce yaşanabilir/kullanılabilir hale getirilmesi açısından değerlidir. Hızlı inşa edilen ve aynı zamanda sürdürülebilir olan çelik konstrüksiyon yapılar ekonomik olarak diğer yapılara göre daha avantajlıdır. Çelik konstrüksiyon yapılar betonarme yapılara göre oldukça hafiftir. Binanın hafifliği ve çelik yapıların betonarmeye göre daha fazla esnekliği, zemine gelen yükün azalması nedeniyle sarsıntı etkisini azaltır. Deprem kuşağında ülkemizdeki tüm yeni binalarda, kentsel dönüşüm projelerinde ve kesintiye uğrayan konut üretimlerindeki sarsma kuralları göz önüne alındığında çelik konstrüksiyona yönelmekte fayda var. Korozyon ve çürüme riski olmayan yapısı ile yaygın olarak kullanılan betonarme modeline göre uzun kullanım ömrü ile değerli bir avantaj sağlar. Önümüzdeki dönemde çelik yapı sistemini daha fazla paydaşımıza anlatmak için çalışmalar yapmayı planlıyoruz” dedi.

gulyaliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu